Farsdag – gi pappa en unik gave i år

Fars dag - GO DREAM opplevelsesgaver

Farsdag er rett rundt hjørne og pappa skal få litt ekstra oppmerksomhet og bli skjemt bort. Du vet sikkert at dagen nærmer seg, men kanskje er du ikke helt sikker på hvordan du skal vise det i år?

Kanskje har du hørt historier om venner som har klart å gi det samme settet med skismøring to år på rad og vil ikke risikere at det samme skjer med deg. Har du kommet hit, kan du kjenne deg trygg. Her kan du nemlig finne tips til gaver som gjør at du står i høy kurs hos pappa på farsdagen.

Vi erkjenner at kanskje det sistnevnte er nok en cliffhanger – først tenker vi å snakke litt mer om farsdagen. Hvorfor farsdagen oppstod, når og hvor dagen kommer fra og på hvordan den blir feiret i dag.

Når feirer vi farsdag?

I Norge feirer vi farsdagen den andre søndagen i november. I år er det altså den 12 november som man skal ha markert i kalenderen. Datoen for farsdagen varierer fra land til land. I Danmark har man f.eks slått to fluer i en smekk og feirer både farsdag og nasjonaldag på samme dag, den 5 juni.

Hvorfor feirer vi farsdag?

Det enkle svaret er jo så klart å vise pappa litt ekstra oppmerksomhet og takknemlighet – mannen som har vært med å forme deg til den du er i dag. Han som hjalp oss opp når vi falt, som stod på sidelinjen og heiet når vi var nede og som alltid har vært der når vi trenger hjelp (spesielt den gangen bilen fikk motorstopp på en øde landevei eller den gangen han fikk sydd sammen kosebamsen – også var det de gangene matematikken like gjerne kunne stått på russisk gjennom videregående).

Hvordan startet feiringen av farsdagen?

Det å vie en egen dag til pappaer begynner å bli en gammel tradisjon – spesielt i farsdagens hjemland, USA, hvor tradisjonen startet allerede i 1910. Man kan kanskje tenke seg at det var en far som startet tradisjonen, men slik var det ikke. Det hele begynte med Sonora Dodd som ville hylle sin egen far som var alenefar og hadde oppdratt henne alene etter at moren døde i barselsengen. Tradisjonen vokste i popularitet og i 1966 valgte den amerikanske presidenten Lyndon B. Johnson, å gi fedre sin helt egen dag den tredje søndagen i juni vært år. Det er denne dagen som faller for de fleste land som feirer farsdag.

Når kom farsdagen til Norge?

I Norge har tradisjonen eksistert siden 1930- tallet og ble i hele Norden feiret i starten av juni. Det var først senere at nordiske kjøpmenn gikk sammen for å flytte dagen, man mente at dagen var for nærme morsdagen som feires i mai måned. Derfor ble dagen flyttet til den andre søndagen i november både i Norge, Sverige, Finnland og på Island. Det er bare Danmark som skiller seg ut fra de nordiske landene som fortsatt feirer dagen i juni.

Hvordan feires farsdagen?

I de fleste land er farsdag en familietradisjon hvor man bruker tid til å være sammen og spise en god søndagsmiddag. Vanligvis får pappa en liten gave (heng fortsatt på klippekanten) og et kort til dagen. Noen land skiller seg allikevel ut, som f.eks Tyskland. I Tyskland feires farsdagen på Kristi Himmelfartsdag og fedre feirer dagen sammen med en ølfest. Man har vanligvis med seg en vogn med øl og går rundt til ulike steder i løpet av dagen. Og, det skal naturligvis spises pølser og tradisjonell mat til ølen.

Hva gir man i gave til farsdagen?

Så har du endelig klart å klatre opp og i sikkerhet på klippen – men nå med ny kunnskap om farsdagen. Vi avslutter cliffhangeren med å tipse om noen gaver far kommer til å blir ordentlig glad for. Vi vet nemlig at det er vanskelig å finne på noe bra, spennende og personlig å gi til pappa på farsdagen (det med skismøresettet, er faktisk en sann historie).

Gavebordet inneholder alt for ofte et nytt slips (selvom garderoben er full), sokker (i ulike farger og mønstre, som ender nederst i sokkeskuffen), en ny boremaskin (selvom verktøykassen ikke kan lokkes igjen), eller kanskje en flaske whiskey ( til tros for at den fra i fjor står fremdeles åpnet i hyllen). Det er helt enkelt gaver som står å samler støv istedenfor å være velbrukte gaver.

Derfor synes vi at du skal se bort fra tradisjonelle gaver i år og gi en gave som verken tar plass på hyllen eller glemmes bort i alt julestresset. Løsningen? Kjøp en opplevelsesgave.

En opplevelse trenger bare hjerterom og kommer til å skape minner langt ut i fremtiden. Du kan velge en gave du og pappa kan gjøre sammen, eller med hele familien. Kanskje skal du sende pappa alene på en opplevelse, hvor han kan oppleve noe helt nytt?

Du finner et stort utvalgt av gaver her, så du vil helt sikkert finne noe til akkurat din far – uansett om er han typisk adrenalinjunkie, mat-entusiast, eventyrer eller noe helt annet.

PS. Selvom du leser dette den 11. november (eller til og med den 12.) kan du ta det helt med ro – vi har e-gavekort som sendes på minutter til din (eller pappas) mail.

Finn våre beste gavetips til farsdagen her: https://goo.gl/E18cdj

Finn alle våre opplevelsegavekort her: https://goo.gl/sCXgG2

 

Ha en opplevelsesrik og fantastisk farsdag!

 

Beste hilsener

GO DREAM

SKRIV EN KOMMENTAR

Leave a Reply

Your email address will not be published.